Edzés, teljesítményfokozás, táplálkozás, és minden más

Ben Fitness and Performance

Táplálkozási kisokos

2017. március 25. - BFP training

Elkezdődött a tavasz, szerencsére ez már az időjárásban is megmutatkozik. Ahogy az év is új lendületbe kezd, sokan döntenek ilyenkor úgy, hogy változtatnak az életmódjukon. A legtöbb esetben ez nem csak testmozgással, edzéssel jár, hanem a táplálkozási szokások megváltoztatásával is. Ebben a cikkben néhány tanáccsal szeretnénk hozzájárulni a változás sikeréhez.

scales.pngHogy értsük az alapokat, két egyszerű dolgot kell leszögezni. Először is, a fogyás mindig a kalória bevitel és felhasználás különbségéből adódik. Ha kevesebb a bevitt kalóriamennyiség, mint amennyit elhasznál az illető, akkor a szervezet a saját tartalékait használja, tehát súlyt fog veszíteni. Másodszor, a szervezetnek mindhárom fő tápanyagra szüksége van, vagyis fehérjére, zsírra és szénhidrátra egyaránt, minden nap, megfelelő mennyiségben az egészséges működéshez.

Rengeteg testsúlycsökkentő diéta ígér csodát, és mindenki másra esküszik. Hogy csak néhányat említsünk, léteznek a „kihagyós” diéták, az „X napos” fogyókúrák, az „este x óra után nem eszünk” megkötések, illetve a különböző fényevő és önsanyargató rendszerek, melyek egyszerűen szót sem érdemelnek. A fent leírt egyszerű szabályok megértésével könnyen látható, hogy mi a probléma pár rendszerrel. A „kihagyós” diéták a teljes diéta alatt, vagy napi bontásban kihagynak egyet a három fő tápanyag közül – így bár fogyás érhető el, de egészségtelen módon, és nagy kárt okozhatunk a szervezetben. Az „X napos” rendszerek van, hogy ötvözve vannak a „kihagyós” rendszerekkel, de van, hogy csak magában „X napig” bizonyos étrendet írnak elő. Az utóbbi eset még lehet teljesen egészséges és hatásos is, a probléma az, hogy csak „X napig” tart. Pont az életmódváltás, pexels-photo-196673.jpega tartós egészség elérése marad ki ebből, hiszen 45-50-60 nap után, látva az eredményt megköszönjük a diétának, összecsomagoljuk, és elrakjuk mélyre, hogy aztán visszatérjünk a régi szokásokhoz – és jövő ilyenkor újra mérgelődve poroljuk le. Az „este X óra után nem eszünk” megkötést pedig egyszerűen el kellene felejteni. Ha valaki elmegy este egyet edzeni, hazaér kilenc óra után, az ne egyen semmit, mert este, alvás közben nem tudja lemozogni a kalóriákat? A szervezet pedig jogosan kérdez vissza: ha nem adsz építőanyagot, hogyan várod el, hogy izmot építsek? 

Rendben, azért nthink.pngéhány szó a nélkülöző, sanyargató dolgokról. A szervezetünknek van egy alap kalóriaszükséglete, ami ahhoz kell, (röviden összefoglalva) hogy a szervek működhessenek – egyszóval életben maradjunk. Ez durván 1200-1500 kalória körül mozog. Ez alatti kalóriabevitel az alapvető működésekben okoz problémákat és súlyos betegségekhez vezet. Ezért nem írok erről többet, mert teljesen egészségtelen, és azért írtam róla mégis, hogy aki nem tudja, az most már tudja, hogy miért. Azért még egy plusz érv a jól felépített diéta mellett a nélkülözéssel szemben: a szervezet utoljára kezdi el felélni a zsírtartalékokat – tehát nélkülözéssel fogyni fogsz, de nem lehet elérni feszes, kecses alakot. Ez is nyomós érv, de akkor lennék a legboldogabb, ha az egészségről írt sorok elegendők lennének a meggyőzéshez.

Leírtam tehát sok mindenről, hogy ne, és hogy miért ne. Most már írok arról, hogy végül is miképpen? A következő szabályok segítségedre lehetnek a mindennapi étkezésed megreformálásában. 

  1. Bűvös hatos – étkezz napi hatszor, és tervezd is meg előre. A három fő étkezés mellett kötelezően legyen három kisebb, és a kisebbekben gyümölcsöt, zöldséget, vagy fehérjeshake-et fogyassz. Ez azzal jár, hogy a napodban 2-2,5 óránál több nem telik el étkezés nélkül, így a fő étkezések során kevesebbet fogsz enni: mivel két óra múlva kötelező megenni egy almát, nem fogsz repetázni az ebédből. Ez pedig a következő szabályhoz vezet.
  2. Tenyérszabály – a fő étkezések során, a zöldségek kivételével ne egyél többet, mint egy tenyérnyi méret. Egy tenyérnyi hús egy tenyérnyi rizzsel, és zöldséggel ebédre nagyszerű fogás.
  3. Minél kevesebb lába van, annál jobb – Mark Verstegentől tanultam ezt a szabályt. Gondoljunk bele: hal? Nincs is lába. Szárnyasok? Két láb. Disznó, marha? Négy láb. Minél kevesebb lába van, annál jobb. Egyszerű és nagyszerű.
  4. Három szín szabálya – minden fő étkezésnél legyen minimum három szín a tányérodon. Egyszerű, és játéknak is felfogható, illetve biztosítja a változatosságot.
  5. Csak a természetes cukor szabálya – ne adj hozzá semmihez plusz cukrot. Ha feltétlen édesítésre vágysz, használj gyümölcsöket. Van bennük cukor, de nem mesterségesen adod hozzá.
  6. Napi 3 liter víz szabálya – igyál meg napi 3 liter vizet. Nem csak hidratált leszel, koncentrált és friss, hanem a teltségérzetet is növeled. Tanulmányok bizonyítják azt is, hogy sok esetben éhségként fordítunk le egy érzést, amikor valójában csak szomjúság gyötör bennünket. Napi 3 liter víz jót fog tenni neked is, és a diétádnak is. 

Ezen szabályok betartásával sokat tudsz javítani az étkezési szokásaidon. Az életmódváltás következő lépése a szabadidő aktív eltöltése, például edzéssel – keresd a Ben Fitness&Performance facebook oldalát! https://www.facebook.com/benfitnessperformance/?ref=ts&fref=ts

A bejegyzés trackback címe:

https://bfptraining.blog.hu/api/trackback/id/tr7312370101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaradiJanos 2017.03.26. 13:09:15

3 - mi van a polippal?

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.03.26. 14:21:08

Elkezdodott a tavasz, kibujnak a foldbol a fitnesszblogok :)

kvadrillio 2017.03.26. 15:30:28

MEGMONDTÁK A RENDSZERVÁLTÁSNÁL EGÉSZSÉGÜGYI ILLETÉKESÉK, HOGY MAJD BEJÖN A KAPITALISTÁKTÓL A SOK MÉREGANYAG ÉS SOKKAL TÖ9BB LESZ AZ ALLERGIÁS IS !!!!! BE IS JÖTT ! A CROHN BETEGSÉG AZ VISZONT MAGA A HALÁL !..ÉS NYUGATON EZEKKEL A MÉRGEZÉSEKKEL IS A GYÓGYSZERGYÁRAKAT TÁMOGATJÁK !!!...2017. 03. 26. 15:18
MTI
#CrohnBetegség
#Gyermekek
#Élelmiszer
#Adalékanyag
#VeresGábor
Egyre több a gyógyíthatatlan beteg gyermek az élelmiszerekben lévő adalékanyagoktól

A korábban csak felnőtteket érintő, gyógyíthatatlan Crohn-betegség évente már 150 gyermeknél jelentkezik Magyarországon, a fekélyes bélbetegséget valószínűleg a feldolgozott élelmiszerekben lévő adalékanyagok okozzák - mondta Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

Veres Gábor tájékoztatása szerint a betegség főként a vékony-, illetve vastagbelet érinti, tünetei a hasmenés, véres széklet, hirtelen nagymértékű fogyás, hasfájás, de az ízületi vagy májgyulladás is erre utaló panasz lehet.

Ha egy gyermeknek csak kicsit fáj a hasa és nem növekszik rendesen, akár egy év is eltelhet, mire diagnosztizálják a betegséget, pedig a súlyos szövődmények - bélszűkület, sipoly - elkerüléséért fontos minél előbb elkezdeni a kezelést – figyelmeztetett.

Pontosan nem ismert, mi okozza a betegséget, de valószínűleg az ételekben lévő adalékanyagok a felelősek.

A szoptatás véd, miközben egyértelműen növeli a kockázatot, ha a gyermek kétéves kora alatt antibiotikumot kap. A megelőzésért érdemes arra törekedni, hogy a gyerekek minél természetesebb formában kapják meg az ételt, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert egyenek.

A Crohn-betegség gyógyíthatatlan, de nagyon jól kezelhető, a beteg az esetek 90 százalékában teljesen normális életet élhet - fűzte hozzá.
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version

kvadrillio 2017.03.26. 15:32:18

....láttam Crohn beteg 19 évest.......harmadszor vágtak ki egy darabot a beléből és azt mondták, ha elfogy akkor annyi neki....

BFP training 2017.03.26. 16:47:18

@VaradiJanos: Jogos felvetés, de szerintem karnak minősül, ahogy azt írtad is :)

Bütyök 2017.03.26. 19:26:45

@BFP training: a polipok a lábasfejűek vagy más néven a fejlábúak családjába tartoznak, így az aggodalom is jogos :)

BFP training 2017.03.26. 19:32:41

@Bütyök: köszönöm az infót! Már csak azt kell megtudni, hogy tényleg kevésbé egészséges e :) sajnos erről nincs információm.

BFP training 2017.03.26. 19:35:07

@Bütyök: bár a fejláb nem tudom, hogy benne foglalt e a szabályban :) Ez vitaindító téma, beszéljük át :)

Burgermeister 2017.03.26. 22:43:51

Dél Koreában ettem szárított polip labat/kart, fincsi.

dreamhotep 2017.03.27. 08:22:19

én 4 liter vizet iszok naponta. nyáron többet. most micsináljak? igyak kevesebbet?

Csipyke 2017.03.27. 08:32:07

@dreamhotep: en ha megiszom csak masfelet mar a gyereket nek birom jatszoterre vinni, mert felorankent hugyozni kell... összesen a kettöt majdnem 30 hónapig szoptattam, ebből az ajánlott első hatban kizárólag, de úgy volt elég a tejem, hogy biztos vagyok benne, akkor sem ittam "eleget". Mindenki mondta milyen szomjas leszek szoptatás közben/után, hát, nem voltam, kicsit se.

BFP training 2017.03.27. 09:31:47

@dreamhotep: A szabály úgy szól, hogy igyál meg napi 3 liter vizet. Te ezt teljesíted, ennyi. :)

2017.03.27. 10:22:17

sok hülye étkezési tanácsot olvastam már, de ez kellemesen meglepett
klassz :)

bobijub 2017.03.27. 12:18:27

@kvadrillio:
az a sok szerencsétlen korcs ott a hanyattlásban rothadó nyugaton mind húsz huszonöt évvel hamarabb hal meg, mint a kilencvenháromezernégyzetkilóméteres magánvidámpark tisztafajúi. és azt a szörnyen rövidebb nyugati életüket is csúnya, kellemetlen betegségek által okozott kínok között élik le. erre a legjobb bizonyíték az, hogy a kilencvenháromezernégyzetkilóméteres magánvidámpark tisztafajúi olyan egészségesek, hogy kórházra-orvosra nem is kell költeni, hiszen oda úgysem jár senki. a stadionokra azonban olyan sokat kell költeni, meg olyan szépekre kell őket csinálni, azért mert a kórházba-orvoshoz járás szükségtelensége miatt mindenki a stadionokban tölti a felszabadult idejét. minden bizonnyal azért is vannak ennyire tele állandóan a stadionok lelátói

Roan 2017.03.27. 12:34:42

@BFP training: @Bütyök: @VaradiJanos: VAgy, ha nem a polip, akkor a rák, garnéla?

BFP training 2017.03.27. 13:12:46

@Roan: Jogos felvetés :)

dreamhotep 2017.03.27. 14:06:44

@Csipyke: az ébren töltött óráimból az első tízben iszok óránként 4 deci vizet. nyáron ötöt. csipog a telefonom hogy ne felejtsem el. a vicc az, hogy amikor csipog, már szomjas is vagyok. google képek: 30 days gallons before after
süti beállítások módosítása