Edzés, teljesítményfokozás, táplálkozás, és minden más

Ben Fitness and Performance

Futunk egy kört hétvégén?

Tanácsok az Ultrabalaton résztvevőinek

2017. május 18. - BFP training

Idén most hétvégén rendezik meg az Ultrabalaton versenyt, melynek célja, hogy egyéni vagy csapat indulók körbe kerüljék hazánk legnagyobb tavát, természetesen futva. Ez 220km-t jelent, egyhuzamban – szombat hajnalban eldördül a startpisztoly, és nekivág a mezőny a körnek. A verseny ultrafutó berkekben híres, sok külföldi induló is akad, illetve a legnevesebbnek tartott ultrafutó versenyre, a Spartathlonra is kvalifikálni lehet egy jó idővel.

running.pngÖsszesen 200 egyéni és 1004 csapat indul neki a távnak idén, ami rengeteg futót jelent – a rajtvonalnál pedig ott leszek én is, duóban osztozva a távon. Néhány állóképességi versennyel a hátam mögött úgy gondoltam, összefoglalom néhány pontban azokat a tapasztalataimat, melyek szerintem hasznosak lehetnek majd verseny közben a kevésbé tapasztalt futóknak. Ez az összeállítás nem tudományosan megközelített tanácsadás lesz, erről rengeteg cikket lehet olvasni, többek között tőlem is itt (frissítés) – a célom most inkább az, hogy azon „kulisszatitkokat” írjam le, melyeket magam is a gyakorlatban (versenyeken) tanultam és tapasztaltam meg. Mert az okos mások kárán tanul…

  1. Nyugalom.

Az első pont lehetne sablon is, viszont számomra az egyik legfontosabb dolog minden verseny előtt és alatt. Természetesen mindenkiben ilyenkor ott van a természetes drukk, mindenki izgalommal készül akár a csapatban ráosztott kilométerekre, akár a teljes 220 kilométerre. Viszont a felkészülés során is hasznos, ha veszel egy nagy levegőt, és lassítod magad – a pakolásnál is rossz, ha kapkodsz, a verseny előtti teendőket is hátráltatja, hát még mennyire rossz, ha elfutod az első kilométereket. Hosszú az út. Inkább gyorsulj a végén. Tanácsom tehát, hogy a tervezett időd alatt kezdj – rengeteg időd lesz még gyorsulni, azt hagyd a végére. A pakolás és verseny előtti készülődéshez pedig: a verseny reggelén, még mielőtt bárminek nekiállnál, nekem egy kis „meditáció” segíteni szokott. Legyél egyedül a szobádban, kapcsolj ki minden zajforrást, feküdj le a hátadra, csukd be a szemed, és figyelj a légzésedre. Egy perc után menj végig fejben a testeden a lábujjaid izmaitól a fejed tetejéig szépen sorban, és koncentrálj arra, hogy ellazuljon az adott testrész minden izma. Legyen az a célod, hogy minél jobban belenyomódj a matracba. Ha eljutottál fejtetőig, újra a légzésre koncentrálj, majd lassan kelj fel, és irány a kör – nekem a koncentrációban és az izgalom leküzdésében is sokat segít ez a trükk.

  1. Kell a kenőanyag…

Tudom, tudom, kellemetlen a tömött patikában kikérni a legnagyobb bödön vazelint. Viszont még kellemetlenebb a verseny közben terpeszben futni. Vagy karmunka nélkül futni. Ha sohasem szoktál kidörzsölődni, akkor is legyen a csomagban vazelin, nagyon nagy valószínűséggel lesz, hogy könnyíteni fog a helyzeten. Vegyük például, hogy egy könnyű két órás futás alatt lépsz 12000-et. Ez 12000 dörzsölődés a comboknál, a hónaljnál. Most viszont ha mondjuk 4-en vágtok neki, akkor nagy valószínűséggel jut rád háromszor ennyi futás, ami 36000 dörzsölődést jelent – ez azért már kihozhat egy-két dolgot. Ha még többen vagytok akkor pedig azzal kell számolni, hogy nem tudsz mindig lefürdeni a futott távod után. Ha újra futnod kell, akkor a kicsapódott só, a rád száradt izzadtság és az út pora bizony ott fog dörzspapírként működni a bőrfelületek között. Legyen tehát nálatok vazelin.

  1. Kész a frissítés? Oké. De készülj mással is.

Bepakoltad a percre beidőzített frissítésed? Megvan, hogy melyik lépésednél mit fogsz inni és enni? Nagyon jó, ez nyilván alap egy ilyen versenyhez. Erősen tanácsolom viszont, hogy a gélek és szeletek mellé menj le a piacra, és vegyél egy nagy adag paradicsomot és paprikát. Vágd fel, dobozold be, enyhén sózd, és legyen ott készenlétben az úton a kísérődnél, vagy a kocsiban. Hidd el, ha 8-10 órát élsz géleken, akkor egyre nehezebb lesz újra és újra legyömöszölni a következő adagot, pláne, ha ugyanolyan ízű. Törd meg ezt a sort néha természetes frissítőkkel – hosszú géles idő után egy jó sós paradicsom bizony bármelyik misslencsillagos ételt lekörözi.  Nálam legalábbis mindig ez van. Ezen kívül pedig hasznos is, szóval mellé lőni nem nagyon tudsz vele. Persze ne egyszerre edd meg a teljes két kilós adagot, az bizony tud csúnya háborút indítani a gyomrodban. Bízd az energiapótlást a külön erre fejlesztett anyagokra, de legyen ott kiegészítésképp, az ízéért egy kis természet is.

  1. Jó idő lesz? Nem baj. Takaró, párna.

Egyrészről, a nagyon fáradt szervezet tud csodákat művelni – remegve fázó embert például a 40 fokos hőségben, Nagyatádon, az Ironman után. Legyen bent, ha másra nem, hát a kocsiban a légkondi ártalma ellen fel tudod magadra dobni, mikor épp a párnádon alszol. Mert igen, kemények vagyunk, és jó lesz az összehajtogatott pulcsi is erre, de ez a lendület az első néhány óra után el szokott fogyni. Legyen ott a párna, minél kényelmesebb a pihenés a kocsiban, annál jobban tud sikerülni a következő szakasz.

  1. Ne félj a furcsaságoktól, ha a tested diktálja.

Senkinek se ajánlanám, hogy egy öt fős csapat tagjaként az egész kör alatt sörrel frissíts. Viszont ismertem egy srácot, aki végig csinálta így. A példa extrém, viszont amire ki szeretnék lyukadni, hogy hosszú terheléseknél hallgass a szervezetedre, általában amit kíván, arra van szüksége. Ha próbáltad a frissítésed megoldani a tervezett módon, de már vagy három órája vágysz egy jó kakaós győri édes kekszre egy szalámival (megtörtént), akkor próbáld ki egy kis adaggal, hátha megnyugszik tőle a fejed. Nem sokkal, tehát a bödön nutella vágy csillapítását ne egy bödön nutellával tedd meg, de egy kanál simán belefér. A sérülésekre is igaz ez. Ha úgy érzed, nagyon húzódik a vádlid, akkor nagy valószínűséggel nagyon húzódik a vádlid. Állj meg, és tegyél ellene. Rossz érzés a combodban? Hallgass rá, és kezeld – henger, nyújtás, átmozgatás, gyúrás. Hallgass a testedre, dolgozz vele össze.

Hajrá hát mindenkinek, kellemes és problémamentes futást kívánok! Legyen ez egy fantasztikus élmény, ahogy az ultrafutás mindig az – közben mindig történik valami fantasztikus. Van rá idő. Ha pedig élvezted, találkozzunk jövőre is – én ott leszek a rajtnál. Egyéniben.

A bejegyzés trackback címe:

https://bfptraining.blog.hu/api/trackback/id/tr5012513835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása