Edzés, teljesítményfokozás, táplálkozás, és minden más

Ben Fitness and Performance

A felmérésekről...

2017. március 25. - BFP training

measurement-millimeter-centimeter-meter-162500.jpegVendégeimmel a Focus Studióban minden edzésciklust felméréssel kezdünk. Miért fontos ez? Egyáltalán mi haszna van ebből bárkinek? Elég, ha annyit mondok, hogy egy-egy rossz mozgásminta vagy beszűkült mozgástartomány jelentős és állandó fájdalmat okozhat, például a derék vagy a váll területén? De lássuk kicsit pontosabban.

Egyre több ember kezd tenni azért, hogy sportosabb, egészségesebb legyen. A célkeresztben a teljesítmény növelését tartva eddzenek, hogy jobbak, szebbek, erősebbek legyenek, fejlesszék a képességeiket, jobban bírják a munka nehézségeit. Ez örömteli, de fontos felhívni a figyelmet a következőkre: a rossz alapvető mozgásminták rossz ráépülő, tanult mozgásmintákat jelentenek, amik az egészséges végrehajtások és mozgások helyett torzult, kompenzált mozgásokat tanulnak meg és hajtanak végre, melynek eredménye egy láncreakció – mert a kompenzációt végző területnek nem lenne feladata az, amit kompenzál, így túlterhelődik, és sérül, ami újabb kompenzációhoz vezet… és így tovább. A felmérések ezeket a hiányosságokat tárják fel.

Stúdiónkban ezek két célt szolgálnak. Vannak a legalapvetőbb mozgások korlátozottságait feltáró szűrések, és vannak a teljesítményt mérő feladatok. Azért szükséges mind a két csoport, mert a teljesítményt fokozó edzés – komoly sérülésveszély nélkül – nem kezdhető meg az alapvető mozgások korlátozottsága mellett! Ezek a tesztek nem csak az edzésnek szabnak gátat. Sok esetben más olyan funkciótól is megfosztják az embert, amire amúgy, egészséges mozgással képes lenne – például egy a sípcsont közepe fölé érő akadály átlépése billegés nélkül, vagy térdfájdalom nélkül történő leguggolás.

A korlátozottságok két nagy csoportba sorolhatók. Jelenthetnek beszűkült mozgástartományt – például a nyújtott lábbal történő cipőkötés ellehetetlenedése - és jobb-bal oldali aránytalanságot. Ezek a hibák nagyban megnehezítik a motoros tanulást, a mozgásérzékelést, a testtudatot és a testmechanikát – egyszerűbben megfogalmazva nehézzé teszik a mozgást, az edzést, és gátolják a fejlődést. Michael Boyle, korunk egyik legjobb funkcionális trénere szerint ezutóbbi kategória a sérülések szempontjából a legveszélyesebb! Fontos tehát, hogy felfedjük ezeket a korlátozottságokat és kijavítsuk őket. Ehhez viszont olyan gyakorlatok szükségesek, melyek az ember valós mozgásbéli hibáit fedezik fel – az ízületeket és izmokat funkciójuk ellátása szerint vizsgálja.

Az egyik leghíresebb ilyen rendszer – ami a mi felméréseinknek is alapja – az FMS. Ez a teszt a funkcionális anatómia alapján közelítette meg a kérdést, ennek megfelelően pontosan azt vizsgálja, ami az ízületek és izmok funkciója szerint szükséges. Erről a tesztről megállapították, hogy előre jelzi a sérülésveszélyt, illetve egy sportoló esetében nagyszerűen lehet az adatai alapján korrigálni a teljesítményfokozó edzését.

Összességében tehát minden vendégünk első edzése egy felmérés, ami megmutatja, hogy milyen mozgáskorlátozásokkal, rossz mozgásmintákkal rendelkezik az adott vendég – ez gyakran nem is meglepő, sokszor már meglévő panasszal és fájdalommal jönnek az edzésre érkezők. A felmérés pontosan megmutatja az edzőnek, hogy mit kell kijavítania munkája során, hogy aztán biztonságosan és folyamatosan haladhasson a vendég a céljai felé, és e mellett még a napi átlagos mozgások is könnyebben, fájdalom nélkül menjenek számára. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bfptraining.blog.hu/api/trackback/id/tr7512370053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása