Edzés, teljesítményfokozás, táplálkozás, és minden más

Ben Fitness and Performance

Hidratáció!

2017. március 25. - BFP training

Az egészséges élethez az egyik legfontosabb összetevő a megfelelő hidratáció. Sőt, kutatások bizonyítják, hogy a magas hidratáltság összefügg a túlsúly leadásával, illetve az agyműködés hatékonyságával – tehát a tanulás, vagy a munka hatékonyságával.

drinking-water-filter-singapore-1235578_960_720.jpgDe mit is jelent ez? Kezdjük az elején: egy felnőtt ember tömegének 60-65%-át folyadék teszi ki. Átlagosan napi 2,5-3 liter vizet veszítünk, amit pótolni szükséges – a szervezetben lévő folyadékok szinte minden élettani folyamatban részt vesznek - így például az emésztésben, felszívódásban, tápanyag szállításban, testszövetek felépítésében, regenerációjában, a testhőmérséklet fenntartásában, vagy a kiválasztásban. Könnyen látható tehát, hogy nagyon fontos az elvesztett víz pótlása. Ehhez a képlet egyszerű: minimum 3 liter vizet fogyassz el naponta, ennek mennyiségét pedig növeld az edzésnapokon. Fontos: ez a mennyiség a tiszta vízre vonatkozik!

A következő jelekből észrevehető, ha a szervezet nem eléggé hidratált.

  • fejfájás
  • hasi fájdalmak
  • lábdagadás
  • gyakori izomgörcsök

Sportolóknál egy másik faktorral is számolni kell: a fokozott vízveszteség fokozott ásványi anyag veszteséggel is jár. Ennek pótlására pedig prémium minőségű hipotóniás vagy izotóniás italt kell fogyasztani – ez dióhéjban annyit jelent, hogy a folyadék vagy kisebb ozmozitású („sűrűségű”), mint a szervezet saját folyadékjai, vagy azzal megegyező.

Összességében tehát fontos, hogy napi minimum 3 liter tiszta vizet fogyasszatok. Ha ezt nagyon „sótlannak” találjátok, akkor nyugodtan ízesíthetitek citrommal – óvatosan a héjával –, más gyümölccsel, vagy uborkával. Segít, ha szokássá válik, hogy minden reggel kipalackozzátok magatoknak a 3-4 liter vizet, és azt mindig kéznél tartjátok – akaratlanul is többször fogtok belekortyolni. A szokás kialakulása már csak azért is fontos, mert a hidratáció nem csak időszakosan fontos, hanem egész évben.

A bejegyzés trackback címe:

https://bfptraining.blog.hu/api/trackback/id/tr8912370077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása